News

MID’s direktør: CO2-afgift truer dansk forarbejdningsindustri og værdiskabelse

2025.3.27

Marine Ingredients Denmarks direktør, Anne Mette Bæk, har den 27. marts 2025 deltaget i det åbne samråd om udskydelse af CO2-afgiften på fiskerierhvervet hos Folketingets Miljø- og Fødevareudvalget. Her blev fiskeriministeren, Jacob Jensen (V) bedt om at redegøre for, om der siden årsskiftet har været en markant nedgang i landinger af fisk i de danske havne som følge af CO2-afgiften, samt redegøre for de særlige forhold, der gør sig gældende i fiskeriet, siden regeringen finder det nødvendigt at udskyde den CO2-afgift, som resten af industrien er blevet pålagt at betale fra årsskiftet. Spørgsmålene blev stillet efter ønske fra Claus Jørgensen (SF) og Katrine Robsøe (RV).

Vores direktør skriver således om samrådet:

“Som repræsentant for de danske fiskemel- og fiskeoliefabrikker ser jeg med stor bekymring på udviklingen. Når danske og udenlandske fartøjer fravælger danske havne på grund af CO2-afgiften, mister vi ikke blot råvarer til vores produktion – vi mister også værdiskabelse, arbejdspladser og en vigtig del af fødevarekæden. Vi leverer essentielle marine ingredienser til sunde fødevarer, akvakultur og specialernæring, men en ensidig dansk afgift svækker vores konkurrenceevne i forhold til nabolande uden tilsvarende byrder.

Afgiften er midlertidigt udskudt – fartøjer – udenlandske og danske – skal betale den, men kan efterfølgende søge om refusion. Resultatet? Et massivt og fuldstændig unødvendigt bureaukrati, både for virksomheder og myndigheder, uden reel værdi.

Det er paradoksalt, at fiskeriet bliver ramt af en afgift, der risikerer at flytte landinger og produktion ud af landet, når fisk i forvejen er en af de mest klimavenlige proteinkilder. Som påpeget af ministeren står dansk fiskeri kun for 0,6% af Danmarks samlede CO₂-udledninger – en andel, der bør ses i lyset af de sunde og bæredygtige fødevarer, erhvervet leverer.

Hvis vi ønsker at bevare en stærk og bæredygtig forarbejdningsindustri i Danmark, må vi sikre, at rammevilkårene ikke fordriver råvarerne og produktionen til andre lande. CO₂-reduktioner skal ske på en måde, der understøtter – ikke underminerer – en industri, der bidrager til både sund ernæring og en cirkulær bioøkonomi.”

Læs mere om samrådet her.

Læs også vores tidligere artikler om CO2-afgiften her: