CO2-afgiften på dansk fiskeri rammer også forarbejdningssektoren og begrænser forsyningen af de mest klimavenlige fødevarer: Fisk
2024.12.18
Den danske fiskeri- og forarbejdningssektor består af en bred vifte af aktører, hvilket gør det essentielt at bevare et helhedsperspektiv på branchen. Det er ikke kun afgørende for at forstå sektorens dynamikker, men også for at identificere muligheder og udfordringer på tværs af hele værdikæden.
En af de største aktuelle udfordringer for dansk fiskeri er den kommende CO2-afgift, som indføres fra 2025. Når afgiften er fuldt implementeret, vil danske fiskere skulle betale 2,25 kr. pr. liter brændstof, de bruger under fiskeri. Formålet med afgiften er at fremme anvendelsen af alternative brændstoffer og dermed reducere fiskeriets CO2-udledning. Problemet er, at der på nuværende tidspunkt ikke findes realistiske alternativer til den dieselolie, der bruges i fiskeriet.
Konsekvensen heraf kan blive alvorlig for en stor del af de danske fiskere, som risikerer betydelige økonomiske konsekvenser. Nogle fiskere kan blive nødsaget til at lande deres fangster i andre lande, hvor de ikke står over for tilsvarende afgifter. Dette vil få vidtrækkende konsekvenser for hele værdikæden i Danmark.
Færre landinger i danske havne vil betyde en direkte reduktion i mængden af fisk, der er tilgængelig for danske opkøbere og auktionshuse. Denne udvikling vil ramme både lokale fiskerisamfund og den videre forarbejdningssektor hårdt. Særligt de danske fiskemel- og fiskeolieproducenter vil blive påvirket, da lavere råvaretilførsel reducerer produktionskapacitet.
I 2023 udgjorde landingsværdien af fisk til produktion af fiskemel og fiskeolie én milliard kroner, svarende til cirka en tredjedel af det samlede danske fiskeri. Danmark har en stærk global position som Europas største producent af fiskemel og fiskeolie og er blandt de ti største producenter på verdensplan. Eksportværdien af de danske marine ingredienser nåede i 2023 op på over 4,5 milliarder kroner. Der er stor efterspørgsel på de højkvalitets marine ingredienser.
Omkring 75 % af verdens fiskemel og fiskeolie i akvakultur på grund af deres høje proteinindhold og essentielle omega-3 fedtsyrer. Efterspørgslen forventes at stige i det kommende årti, da tilgængeligheden af alternative produkter stadig er begrænset. Akvakultur er blandt de mest miljøvenlige produktionsformer inden for fødevareproduktion. Det har lavere miljøpåvirkning end kødproduktion og kræver færre ressourcer. Den danske fiskemel og fiskeolieproduktion forbinder således proteinfisk til foder og til sunde fødevarer.
Denne position som en førende global aktør er imidlertid under pres.
Indførelsen af en lokal CO2-afgift risikerer at svække den internationale konkurrenceevne for danske aktører i hele den blå værdikæde. Færre landinger vil føre til mindre råvaretilførsel til forarbejdningssektoren, hvilket ikke alene vil skade fiskerne- og forarbejdningssektoren økonomisk, men også ramme virksomheder og arbejdspladser, der er afhængige af den danske fiskeindustri.
Derfor er det afgørende at tage højde for risikoen for forringet konkurrenceevne og overveje, hvordan både fiskeri- og forarbejdningssektoren kan sikres en økonomisk holdbar fremtid uden at miste sin globale førerposition.