Udmeldelse af Tænketanken Hav
2025.3.12
Efter nøje overvejelser har vi besluttet at træde ud af Tænketanken Hav.
Vi anerkender Tænketanken Havs vigtige arbejde for havmiljøet og respekterer formålet om at tale havets sag, men vi mener, at en tænketank med ambitioner om at påvirke politiske beslutninger altid bør tilstræbe at basere sine anbefalinger på et helhedsorienteret og retvisende datagrundlag.
Beslutningen bunder i vores opfattelse af tænketankens tilgang til fiskerisektoren i forbindelse med de seneste anbefalinger om en CO2-afgift på fiskeri.
Den dokumentation, der danner grundlag for tænketankens anbefalinger om en CO2-afgift, fokuserer primært på bundslæbende redskaber, mens det pelagiske fiskeri, der retter sig mod stimefisk som blåhvilling og brisling, der svømmer frit i vandmasserne og fiskes uden kontakt med havbunden, ikke er inddraget. Det giver efter vores vurdering et skævt billede af fiskeriets samlede miljøpåvirkning, og det burde have været afspejlet i Tænketankens anbefalinger om at afgiftsbelægge dansk fiskeri.
De reelle klima-gevinster af en ensidig dansk CO2-afgift er heller ikke belyst. Flere danske fiskere valgte at lande deres fangster, og samtidig tanke diesel, i nabolande som Skotland og Norge efter indførslen af afgiften. I januar 2025 – den første måned med afgiften – faldt landingerne af industrifisk i danske havne betydeligt. Ifølge data fra Fiskeristyrelsen blev der for eksempel slet ikke landet blåhvilling i danske havne, mens der i samme måned året før blev landet over 6.500 ton. Brislingelandingerne faldt ligeledes fra knap 28.000 ton i januar 2024 til cirka 19.800 ton i januar 2025.
Vi mener, at anbefalingerne ikke i tilstrækkelig grad afspejler en balanceret vurdering af hele den danske fiskeriklynge, herunder effekterne på forarbejdningsindustrien. Af samme grund ser vi med bekymring på en CO2-afgift på fiskeriet, da den vil give betydelige konsekvenser for følgeerhvervene som følge af markant færre landinger i danske havne. Fiskeauktioner, forarbejdningsvirksomheder – herunder de danske fiskemels- og fiskeolieproducenter – vodbindere, elektrikere og mange andre erhverv udgør en vigtig del af den blå værdikæde og bidrager til arbejdspladser og indtægter i kystsamfundene.
Vi takker for samarbejdet og ser frem til at fortsætte dialogen med Tænketanken Hav.