News

Så stor er Perus ansjoskvote i år, og hvad det betyder for de danske fiskemelsproducenter

2021.4.27

De peruvianske myndigheder har netop oplyst sæsonens kvote for peruvianske ansjoser, også kaldet anchoveta, der er den primære råvare i den peruvianske fiskemelsproduktion. Kvoten er i dette halvår på 2,5 millioner ton, der er en stigning på 100.000 tons i forhold til den forrige kvote.

Fiskemel bliver som mange andre råvarer handlet på den internationale råvarebørs, og ligesom de fleste andre priser bliver også fiskemel påvirket kraftigt af udbud og efterspørgsel.

Peru producerer i omegnen af 19% af verdens fiskemel, og er dermed global markedsleder. Men hvor vi i Danmark og resten af Norden anvender flere forskellige arter til fiskemelsproduktion, bruger peruvianerne udelukkende ansjoser til deres fiskemel.  Verdensudbuddet af fiskemel er derfor stærkt påvirket af det peruvianske ansjosfiskeri.

En stigning i råvarer for de peruvianske producenter vil derfor, alt andet lige, globalt medføre et stort udbud af fiskemel, hvilket vil holde priserne nede på verdensmarkedet. Derudover kan en stor ansjoskvote give opkøberne en følelse af tryghed, der også kan påvirke deres forhandlingsvillighed.

Kvoten sætter dog kun den formelle og lovgivningsmæssige ramme for adgangen til den lille proteinfisk. En af de store faktorer, der også er i spil, er kvoteudnyttelsen, dvs. hvor mange af de 2,5 millioner tons, der rent faktisk kan fiskes.

Det peruvianske ansjosfiskeri forvaltes nemlig sådan, at fiskeriet lukkes ned, når andelen af yngel i fiskeriet er for stort, da dette kan risikere at skade bestanden på længere sigt. Med det i baghovedet er stadig for tidligt at sige præcis hvor mange ansjoser de peruvianske fiskemelsproducenter får adgang til.

Nedenstående er en oversigt over fiskemelspriserne på verdensmarkedet de sidste 5 år.[1]

 

Pris på fiskemel i danske kroner de sidste 5 år

[1]https://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=fish-meal&months=120