News

Nyt dansk studie: fisk styrker børns hjerner

2020.6.22

Et højt indtag af fed fisk kan have en positiv effekt på børns indlæring. Det viser resultaterne fra et nyt studie foretaget af Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet. Her kunne der ses en sammenhæng mellem et øget indtag af fed fisk og forbedret koncentrationsevne samt bedre løsning af komplekse opgaver. Jo mere fisk børnene i studiet spiste, desto bedre klarede de sig i de kognitive prøver. Forskerne bag studiet mener, at de positive effekter kan tilskrives det øgede indtag af omega-3-fedtsyrer fra fiskene.

Studiet fandt også frem til, at det øgede indtag af fisk reducerede børnenes psykosociale vanskeligheder med 16 % i forhold til testgruppen, der havde spist kylling i stedet. Denne observation var lavet af børnenes forældre, der også oplevede, at de fiskespisende børn bekymrede sig mindre. Selvom nogle af observationerne fra studiet er lavet på mere subjektiv baggrund, underbygger resultaterne tidligere forskning, der har vist, at et indtag af fisk og omega-3 fedtsyrer kan påvirke hjernen positivt. Den pointe understreger professor ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, Lotte Lauritzen, der er en af hovedforfatterne på artiklen om studiet.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at danskerne spiser 350 g fisk om uden, hvoraf omkring 200 g skal være fed fisk. Både børn og voksne anbefales at spise fisk til aftensmad to gange om uden og yderligere flere gange om ugen til frokost.

 

Læs mere om studiet fra Københavns Universitet her.