News & Events

Landingsværdien for fisk til produktion af fiskemel og fiskeolie rundede en milliard kr i 2023

2024.1.5

De danske fiskemelsfabrikker har en yderst vigtig rolle for dansk fiskeri og fabrikkerne har i 2023 sikret særdeles gode afregningspriser til de danske fiskere.

Danske fiskere landede nemlig fisk til produktion af fiskemel og fiskeolie til en værdi af over en milliard kroner i løbet af året. Det er en markant forøgelse sammenlignet med det foregående år, hvor værdien af landede proteinfisk lå på omkring 600 millioner kroner.

I løbet af 2023 blev der landet 340.000 tons danskfangede proteinfisk. Tidligere år har set højere mængder, såsom de godt 600.000 tons i 2017 og de godt 500.000 tons i 2020. Dog var fabrikkernes afregningspriserne historisk høje i 2023, hvilket resulterede i en øget værdi for fiskerne sammenlignet med både 2017 og 2020.

De fisk, der anvendes til produktion af fiskemel og fiskeolie, er små, benede og olieholdige arter såsom tobis, blåhvilling og sperling. Disse fisk har ikke umiddelbart en værdi som spisefisk, men deres høje proteinindhold, omega-3-fedtsyrer og andre essentielle næringsstoffer er afgørende i marine ingredienser som fiskemel og fiskeolie, som er foderingredienser af høj kvalitet.

Proteinfisk udgør en væsentlig del af værdikæden fra fangst til produktion af foder, der igen bruges i produktionen af sunde fødevarer. Deres bidrag med højt proteinindhold, omega-3 og andre essentielle næringsstoffer er afgørende for at understøtte akvakultur og sunde fødevarer.

Læs artiklen fra Fiskeritidende her.