News

Hvad bliver tobiskvoten i 2019?

2018.12.5

DTU Aqua har netop offentliggjort resultaterne af et forskningsprojekt, der på baggrund af historikken for bestanden af tobis, forskellige biologiske parametre samt miljømodeller giver en kvalitativ prognose for tobisrekrutteringen i 2018. Da tobiskvoten for 2019 er betinget af størrelsen på tobisrekrutteringen i 2018, giver prognosen en første indikation på tobiskvotens størrelse i 2019.

Prognosen siger, at der er stor sandsynlighed for en høj eller medium rekruttering i 2018, hvilket kan ses i nedenstående figur.

Den grønne linje med kraftige toppe, senest i 2009, i figuren herover, viser den historiske tobisrekruttering samt forudsigelsen (prognosen) for tobisrekruttering i 2018. Tidsserien er udarbejdet på baggrund udregninger fra ICES HAWG-arbejdsgruppen (grøn linje) og efter korrektioner af bestandsvurderingerne. De viste sandsynligheder for rekrutteringen af tobis i 2018 er på figuren angivet i tre niveauer – høj, medium eller lav rekruttering. På figuren er de tre niveauer vist som vandrette streger. Kilde: Mark R. Payne, DTU Aqua.

Læs mere om nyheden på DTU Aquas hjemmeside, hvor prognose-beregningerne er beskrevet i detaljer.

 

Figuren herover viser den samlede værdi af fiskemel og -olie produceret fra tobislandinger til de danske havne i årene 2010-2018. Tobis er historisk set den vigtigste fiskeart for de danske fiskemel og -oliefabrikker, som årligt producerer over 200.000 tons fiskemel og fiskeolie. Årligt eksporterer de danske fabrikker fiskemel og -olie til en samlet værdi af over 3 mia. kr. til mere en 60 lande verden over.