News

BREXIT sætter danske arbejdspladser i forarbejdningsindustrien på spil

2018.1.18

Det har længe været kendt, at BREXIT kan få store konsekvenser for dansk fiskeri og den dertilhørende forarbejdningsindustri. Årsagen er, at omkring 40 % af mængderne og 30 % af værdien af de fisk, som danske fiskere årligt lander i danske havne, kommer fra Storbritanniens eksklusive økonomiske zone, som er en betegnelse for farvandet 200 sømil rundt om de britiske øer. Ændringer i farvandsadgangen kan betyde tabte arbejdspladser for de danske producenter af fiskemel og fiskeolie, hvilket de seneste dage er blevet sat under lup af TV-Avisen samt var genstand for en høring i Folketinget om BREXIT og fiskeri. 

På baggrund af en ny rapport fra Innovative Fisheries Management på Aalborg Universitet, bestilt af Regeringen, besøgte TV-Avisen den 15. januar, TripleNine Fish Protein, der har produktion i Thyborøn. Rapporten viser, at de socioøkonomiske konsekvenser kan blive store for Skagen, Hanstholm, Hirtshals og netop Thyborøn. Det konkluderes, at 850 arbejdspladser nemt kan gå tabt, heraf 300 i forarbejdningsindustrien. Det var en konklusion, som Direktør for TripleNine Fish Protein og Næstformand i Marine Ingredients Denmark, Peter Jensen, nikkede genkendende til overfor TV-avisen.

Læs mere HER, og læs rapporten HER.

BREXIT’s betydning for dansk fiskeri og forarbejdsningsindustri var også temaet for en høring i Folketinget den 17. januar 2018. Miljø- og Fødevareudvalget havde inviteret Fiskeriminister, Karen Ellemann, den britiske ambassadør i Danmark, Dominic Schroeder og en række repræsentanter for fiskerisektoren, heriblandt formand for Marine Ingredients Denmark, Johannes Palsson, til at holde oplæg. Johannes Palsson forklarede mere end 100 fremmødte, at den danske fiskemelsbranche forarbejder op mod en million tons friskfanget fisk og afskær hvert år, hvoraf en stor del kommer fra britisk farvand, herunder især tobis. Derudover påpegede han, at det kan have konsekvenser for vigtige arbejdspladser, både højtspecialiserede og ufaglærte, hvis vi ikke også i fremtiden har adgang til fisk fra britisk farvand. Dertil kommer vigtigheden af toldfrihed mellem UK og EU samt lige konkurrencevilkår fremover.

Høringen kan ses HER, og præsentationerne fra høringen kan findes HER.