News

Nyt omega-3 studie viser lovende potentiale

2024.8.9

Spiser du ofte laks, sardiner eller makrel, og husker du at tage din daglige fiskeolie? Ifølge en ny metaanalyse kunne dette have en positiv effekt på din adfærd, specielt når det gælder aggressivitet. Analysen, offentliggjort i tidsskriftet Aggression and Violent Behavior, antyder, at omega-3 fedtsyrer kan reducere aggression hos både børn og voksne.

Neurokriminologen Adrian Raine har sammenfattet resultaterne fra flere studier og konkluderer, at omega-3 er en sikker og billig metode til at mindske aggressivitet. Michael Lewis fra Brain Health Education and Research Institute støtter denne påstand og forklarer, at omega-3 har antiinflammatoriske egenskaber, som kan mindske inflammation og dermed reducere aggressivitet. Inflammation er en reaktion fra kroppens immunforsvar, der kan føre til både fysiske og mentale helbredsproblemer.

Metaanalysen samler resultaterne fra 29 forskellige studier med næsten 4.000 deltagere. Deltagerne har i gennemsnit taget omega-3 i 16 uger, og der er fundet en lille, men betydningsfuld effekt: en 30 procents reduktion i aggressiv adfærd. Selvom der er en tydelig sammenhæng, kan man ikke med sikkerhed sige, at det kun er omega-3, der står bag effekten, da der kan være andre faktorer på spil.

Så selvom omega-3 ikke er en mirakelkur mod aggressivitet, er der en god chance for, at det kan hjælpe med at dæmpe aggressioner hos nogle mennesker. Og med de mange andre sundhedsmæssige fordele ved omega-3, skader det bestemt ikke at inkludere det i sin kost.

Hos Marine Ingredients Denmark, der repræsenterer danske producenter af fiskemel og fiskeolie, ser vi positivt på det nye studie, der viser, at omega-3 fedtsyrer kan reducere aggressivitet. Fiskemel og fiskeolie produktionen er ikke kun vigtig for at skabe næringsrige fødevarer, men også for at styrke menneskers sundhed og velvære, hvilket det nye studie understøtter.

Fiskemel og fiskeolie spiller en afgørende rolle i bæredygtige fødevareproduktionssystemer, især inden for akvakultur. En stor del af verdens produktion af disse produkter bruges i opdræt af fisk, hvor deres høje indhold af protein og essentielle omega-3 fedtsyrer er afgørende for fiskens sundhed og vækst. Ved at understøtte akvakultur bidrager fiskemel og fiskeolie til den blå værdikæde fra fangst til foder og produktion af sunde fødevarer.

Den danske fiskeolieproduktion er kendt for sin høje kvalitet, da vi bruger fisk fra nordiske farvande. Vi arbejder derfor på at få adgang til markedet for human konsum, som vi i øjeblikket ikke har adgang til på grund af regulatoriske barrierer.

Læs mere om studiet på Videnskab.dk her eller her.