News

MID Generalforsamling 2024: Komplekse værdikæder kræver effektive løsninger

2024.5.17

Marine Ingredients Denmark afholdt den 16. maj 2024 generalforsamling i Odd Fellow Palæet i København med deltagelse af repræsentanter fra den danske fiskemel- og fiskeoliesektor, den danske fiskeriklynge, embedsmænd, politikere og andre eksterne gæster. I forbindelse med generalforsamlingen trådte næstformand Casper Andersen tilbage, og Kenneth Storbank blev valgt som nyt bestyrelsesmedlem. Generalforsamlingen blev afsluttet med en paneldebat med Johannes Palsson, Liselotte Howhy Stokholm og Alexander Holm.

Marine Ingredients Denmark afholdt den 16. maj 2024 sin 83. generalforsamling i Odd Fellow Palæet i København. Generalforsamlingen blev besøgt af repræsentanter fra den danske fiskemel- og fiskeoliesektor, den danske fiskeriklynge, embedsmænd, politikere og andre eksterne gæster. Under overskriften “Komplekse værdikæder kræver effektive løsninger” præsenterede formand Johannes Palsson sin beretning om udviklingen i 2023 og første del af 2024.

Den danske fiskerisektor består af mange forskellige aktører, og det er vigtigt at bevare et helhedsperspektiv på branchen. Dette perspektiv hjælper ikke kun med at forstå sektorens dynamik bedre, men også med at identificere muligheder og udfordringer på tværs af hele værdikæden. De danske producenter af fiskemel og fiskeolie spiller en central rolle i den danske fiskeriklynge. Området gennemgår en betydningsfuld udvikling og må håndtere mange dagsordener, herunder socialt ansvar, klima, energi, miljø, forsyningssikkerhed og folkesundhed. Vi står i dag over for nye udfordringer og kriser, som forsyningssikkerhed, miljø, klima og overholdelse af internationale aftaler. Komplekse værdikæder kræver effektive løsninger, og dette er et ansvar, vi har i vores branche.

Derudover blev der under generalforsamlingen valgt en ny bestyrelse. Næstformand Casper Andersen trådte tilbage, og Kenneth Storbank blev valgt som nyt bestyrelsesmedlem. Vi takker Casper Andersen for hans indsats det forgangne år og byder Kenneth Storbank velkommen i bestyrelsen, hvor vi ser frem til et godt samarbejde. Formand Johannes Palsson blev genvalgt, og vi ønsker ham tillykke med udnævnelsen.

Marine ingredienser og energieffektivisering: Fokus på bæredygtighed

Udover valget af den nye bestyrelse og formandens beretning, holdt konsulent og biolog ved Marine Ingredients Denmark, PhD James Hinchcliffe, et oplæg om bæredygtigheden i foderprodukter til akvakultur. Han fremhævede, at fiskemel og fiskeolie er essentielle marine ingredienser for den stigende efterspørgsel efter akvakulturprodukter. Dette skyldes ikke kun deres indhold af vigtige aminosyrer og omega-3 fedtsyrer, men også deres lave klimaaftryk, som er afgørende for et bæredygtigt fødevareproduktionssystem. Den danske produktion af fiskemel og fiskeolie bidrager eksempelvis til at skabe næsten 23 millioner måltider hver dag.

Derudover var der et oplæg om erhvervspuljen og den store fiskeforarbejdningsindustris kommende adgang til energieffektiviseringer. Rikke Reumert Schaltz og Morten Broberg fra Energistyrelsen præsenterede arbejdet med at inkludere store fiskeforarbejdningsvirksomheder i erhvervspuljen. Selvom målet endnu ikke er nået, er der nu en proces i gang, hvor vi afventer EU-Kommissionens afgørelse, og der er politisk opbakning fra dansk side. Vi vil derfor gerne takke de danske myndigheder for deres indsats.

Fælles for begge oplæg er, at den danske fiskemel- og fiskeoliesektor bevæger sig i en ny retning, hvor miljø- og klimapåvirkning samt energieffektivitet får stadig større betydning. De danske producenter er allerede langt foran deres europæiske og globale konkurrenter, men de fortsætter med at fokusere på bæredygtige innovationer og teknologier.

Paneldebat: ”Havets og Fiskeriets Fremtid

Generalforsamlingen blev afsluttet med paneldebatten “Havets og Fiskeriets Fremtid” med CEO og formand Johannes Palsson fra FF Skagen, direktør Liselotte Howhy Stokholm fra Tænketanken Hav, og biolog Alexander Holm fra Den Dyriske Time. Liselotte Howhy Stokholm og Alexander Holm indledte debatten med hver deres oplæg.

Selvom deltagerne kom fra forskellige baggrunde inden for erhvervslivet, tænketanke og NGO’er, og havde forskellige synspunkter, var der en bred enighed om, at politikerne og beslutningstagerne bør gøre mere for at beskytte havet og havmiljøet. Især blev der opfordret til at accelerere begrænsningen af udledningen af miljøforurenende og farlige stoffer fra land til hav. Vi takker alle deltagerne for en god paneldebat og værdifulde refleksioner.

Se flere billeder fra generalforsamlingen og læs hele formandens beretning her: MID Generalforsamling Beretning 2024