News

MID medvirker i ny rapport om dansk brislingefiskeri

2024.8.2

Det Europæiske Markedsobservatorium for Fiskevarer og Akvakulturprodukter (EUMOFA) har udgivet en ny rapport, som analyserer brislingefiskeriet i EU med særligt fokus på bl.a. Danmark. Rapporten gennemgår blandt andet prisstrukturen i forsyningskæden for brisling.

I 2022 fangede den danske flåde 106.275 ton brisling, hvilket repræsenterer en stigning på 12% i forhold til året før og en stigning på 9% sammenlignet med 2013. Brislingefangsterne i Danmark har dog været meget svingende gennem det seneste årti. Fangstmængden toppede med 302.821 ton i 2015, mens der i 2013 og 2021 blev registreret rekordlave fangster på henholdsvis 96.386 ton og 93.780 ton. Ifølge aktører i fiskerisektoren skyldes disse udsving primært variationer i kvoterne, som tidligere var mere stabile. Nedgangen i fangsterne i 2016 og 2017 kan i høj grad tilskrives Brexit og tabet af danske kvoter i britiske farvande.

Hovedparten af brislingefangster anvendes til produktion af fiskemel og fiskeolie. Ifølge rapporten er brisling til human konsum den tredje vigtigste anvendelse i Danmark, efter produktionen af fiskemel, fiskeolie og andet dyrefoder. Tidligere blev en stor del af brislingefangsterne brugt til dyrefoder, især til den betydelige minkbestand i pelsindustrien. Traditionelt fiskeri efter brisling til human konsummarkedet er dog i dag meget begrænset og finder hovedsageligt sted i få kystområder til eget forbrug og på det uformelle marked.

Marine Ingredients Denmark har bidraget til rapporten og vi er glade for den forståelse, den giver af den blå værdikæde fra fangst til foder og sunde fødevarer. Selvom brislingefiskeriet ikke primært er rettet mod human konsummarkedet, spiller det stadig en vigtig rolle i produktionen af essentielle marine ingredienser som fiskemel og fiskeolie. Disse ingredienser er afgørende for at understøtte bæredygtige fødevareproduktionssystemer, såsom akvakultur. En stor del af verdens produktion af fiskemel og fiskeolie anvendes i akvakultur, da de indeholder højt proteinindhold og essentielle omega-3 fedtsyrer.

Læs hele rapporten her eller klik her: Sprat in EU.