Manglende adgang til at fiske tobis kan udfordre akvakulturen
2024.9.3
Tobisfiskeriet i Nordsøen har oplevet et udfordrende år, hvilket fører til betydelige konsekvenser ikke kun for fiskeriet og forarbejdningssektoren, men også for akvakulturproduktionen.
Tobissæsonen sluttede med udgangen af juli med en markant nedgang i fangster. Marine Ingredients Denmark’s medlemmer modtog 89.000 tons råmateriale — 50.000 tons mindre end sidste år.
Denne nedgang skyldes primært Storbritanniens beslutning om at lukke sine farvande for tobisfiskeri. Dette tvinger danske fiskere til fiskeri i mindre produktive fangstområder, og trods en kvote på 141.636 tons landede danske fiskere i år kun 68.000 tons svarende til 63 procent af kvoten.
Den reducerede fangst udfordrer forsyningen af fiskemel og fiskeolie, der er essentielle ingredienser i akvakulturproduktionen. Det vil få negative konsekvenser, ikke kun for Danmark, men også for Storbritannien og Skotland.
Akvakultur spiller en central rolle i at støtte lokale samfund og sikre fødevaresikkerhed. FAO betragter det som et af de mest bæredygtige fødevareproduktionssystemer, og afgørende for at opfylde ernæringsbehovene hos en voksende global befolkning. Storbritannien er en stor importør af dansk fiskemel og fiskeolie, og den britiske fiskeriminister D. Zeichners nylige besøg på skotske laksefarme understreger, hvordan den lokale akvakultur er en integreret del af den blå værdikæde, der forbinder fiskeri, foder og sunde fødevarer.
Det britiske forbud mod tobisfiskeri påvirker således både danske fiskere og skotske lakseopdrættere, som er afhængige af en stabil forsyning af fiskemel og fiskeolie. Den reducerede tilgængelighed af disse marine ingredienser kan få betydelige konsekvenser for hele den europæiske akvakultursektor.
Derfor er det afgørende at føre en åben dialog om den komplekse blå værdikæde og arbejde sammen for at sikre en bæredygtig fremtid for akvakulturindustrien.
Læs mere om nedgangen af tobisfiskeriet her.
Læs også mere om den britiske fiskeriministers besøg her.